Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Δήμαρχος από... άλλη Ελλάδα

Ο δήμαρχος Δεσκάτης Γρεβενών όχι μόνο δέχθηκε, κόντρα στο γενικότερο κλίμα αντιδράσεων, να φιλοξενήσει στην περιοχή του ένα κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών, αλλά εκφράζει και ανησυχία μην τυχόν οι πολιτικές συνθήκες στη χώρα οδηγήσουν σε αλλαγή των σχεδίων της κυβέρνησης.

Μαθήματα ωριμότητας, ανθρωπισμού αλλά και ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο, όταν η τακτική του «συρμού» υπαγορεύει στάσεις ζωής του τύπου «μακριά από εμάς και όπου θέλει ας πάει», συνεχίζει να παραδίδει η κοινωνία της Δεσκάτης Γρεβενών.

Ο τοπικός δήμος όχι μόνο δέχθηκε, κόντρα στο γενικότερο κλίμα αντιδράσεων, να φιλοξενήσει στην περιοχή του ένα κέντρο υποδοχής και φύλαξης λαθρομεταναστών, αλλά εκφράζει και ανησυχία, μέσω του πρώτου δημότη της, μην τυχόν οι πολιτικές συνθήκες στη χώρα οδηγήσουν σε αλλαγή σχεδίων της κυβέρνησης.

«Δεν μας πληροφόρησαν ακόμη από το υπουργείο πότε θα γίνει το κέντρο υποδοχής στην περιοχή μας και δεν θέλω να πιστέψω ότι το ρευστό πολιτικό σκηνικό, που υπάρχει σήμερα στη χώρα, μπορεί να αποτελέσει την αιτία ώστε ο μόνος δήμος της χώρας που ζήτησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, να μείνει έξω από αυτό», τόνισε στην «ΗτΣ» ο δήμαρχος Δεσκάτης. Πλήρως συνειδητοποιημένος για την επιλογή που έχει κάνει η τοπική δημοτική αρχή, ο κ. Νίκος Μίγκος δεν κρύβει ότι στη ζυγαριά, για τη λήψη της απόφασης «μέτρησε» και το ανταποδοτικό όφελος που θα έχει η κοινωνία της Δεσκάτης.

Σπεύδει, όμως, να συμπληρώσει πως σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισε και η ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος διαχείρισης των λαθρομεταναστών από τη χώρα μας. «Πρόκειται για ταλαιπωρημένους ανθρώπους και μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποφεύγει τις ευθύνες της. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι χώροι είναι ενδεδειγμένοι, προκειμένου να εξαλειφθούν σταδιακά οι επιπτώσεις από τη διαβίωση των χιλιάδων παράνομων μεταναστών.

Κι από τη στιγμή που μας δόθηκαν όλες οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για τις συνθήκες κράτησης, κρίναμε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», σημειώνει χαρακτηριστικά. Τονίζει επίσης, ότι αμέσως μετά τις συναντήσεις που είχε ο ίδιος στην Αθήνα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον υφυπουργό κ. Λευτέρη Οικονόμου και υπηρεσιακούς παράγοντες, «ενημερώσαμε και την τοπική κοινωνία, η οποία συμφώνησε και ακολούθησε ψήφιση της πρότασης και από το δημοτικό συμβούλιο, με 20 ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά από το σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ποιοι ήταν οι λόγοι που κυριάρχησαν για τη θετική απόφαση; «Κατ' αρχήν είδαμε ότι όλη η υπόλοιπη χώρα είναι αντίθετη. Έτσι, κρίναμε ότι ίσως εδώ να κρύβεται κάποια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο μας», αναφέρει ο δήμαρχος. Εξηγεί δε, ότι με βάση την ενημέρωση που είχε από το υπουργείο, στα ανταποδοτικά οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή, προβλέπεται η δημιουργία περίπου 1.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη ενός διόλου ευκαταφρόνητου κύκλου εργασιών, γύρω από τη σίτιση, την καθαριότητα και την υγεία, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο δήμο.

«Και 600 ή 700 νέες θέσεις εργασίας να είναι τελικά αυτές που θα δημιουργηθούν, δεν πρόκειται για έναν αμελητέο αριθμό, σε έναν δήμο που συνολικά έχει περίπου 6.000 δημότες, εκ των οποίων οι 3.700 στην πόλη της Δεσκάτης και μια ανεργία που κινείται μεταξύ του 30% και 40% του ενεργού πληθυσμού».

Πρόθεση της δημοτικής αρχής, εξάλλου, είναι να πιέσει την κυβέρνηση, προκειμένου από τους 150 μόνιμους αστυνομικούς που θα χρειαστεί το κέντρο υποδοχής για να λειτουργήσει, «ένα σημαντικό ποσοστό να καλυφθεί με κριτήριο την εντοπιότητα. Επαγγελματίες αστυνομικοί από την περιοχή μας, δηλαδή, οι οποίοι υπηρετούν σήμερα σε άλλα σημεία της χώρας, αν το θέλουν να μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο τους».

Στην ίδια λογική θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί ο ντόπιος πληθυσμός και στην κάλυψη των 300 θέσεων ιδιωτικής φύλαξης, που θα δημιουργηθούν στο κέντρο. Αυτή τη στιγμή, στα διοικητικά όρια του νομού, αν εξαιρέσει κανείς τους περίπου 300 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι απασχολούνται στις δημόσιες υπηρεσίες, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έχει επαγγελματική σχέση με τον αγροκτηνοτροφικό τομέα και δύσκολα τα βγάζει πέρα.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η Δεσκάτη Γρεβενών δεν έχει κάποιο στρατόπεδο, για να το εισφέρει για τη δημιουργία του κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών, ο κ. Μίγκος αποκαλύπτει πως η δημοτική αρχή έχει ήδη εντοπίσει 2-3 εναλλακτικές εκτάσεις, με επιφάνεια από 50 έως 80 στρέμματα, έκαστη, σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Δεσκάτης, τις οποίες προτίθεται να προτείνει στο υπουργείο για να διαλέξει εκείνο ποιες πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο ίδιος επισημαίνει, ακόμη, ότι η δημοτική αρχή έχει θέσει έναν βασικό όρο προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν είναι άλλος από το να τηρήσει κι η πολιτεία τις δικές της. «Το μόνο που ζητούμε είναι να διασφαλιστεί ότι όλα όσα μας υποσχέθηκε το υπουργείο, σχετικά με την τήρηση των όρων κράτησης των λαθρομεταναστών, την ανθρωπιστική τους διαβίωση και τις συνθήκες ασφαλείας, θα ακολουθηθούν κατά γράμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως αν και δεν συμφωνεί με τη στάση που κρατούν οι δημοτικές αρχές σε άλλες περιοχές της χώρας, «είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να μην θέλουν ένα τέτοιο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών κι εμείς δεν πρόκειται να τους κρίνουμε για την απόφασή τους αυτή. Λειτουργούν με αυτό τον τρόπο γιατί κρίνουν ότι έτσι θα προασπίσουν τα συμφέροντα των δημοτών τους».

Ο Νίκος Μίγκος που έχει εκλεγεί για δεύτερη θητεία ως δήμαρχος Δεσκάτης και σε ηλικία 26 χρόνων εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους νομαρχιακός σύμβουλος, βρέθηκε και στο παρελθόν ενώπιον μιας ανάλογης απόφασης. Ήταν το 1996 όταν ετέθη το θέμα της δημιουργίας στην περιοχή δικαστικών φυλακών. Τότε τοπικοί παράγοντες αντέδρασαν και τελικά οι φυλακές δημιουργήθηκαν το 2005 στα Γρεβενά. Η στάση εκείνη κρίθηκε ως λάθος που δεν θέλουν να το επαναλάβουν.

    Οι μετανάστες
    «Πρόκειται για ταλαιπωρημένους ανθρώπους και μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό θέμα με τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποφεύγει τις ευθύνες της».
    Η διαδικασία
    «Το μόνο που ζητούμε είναι να διασφαλιστεί ότι όλα όσα μας υποσχέθηκε το υπουργείο, σχετικά με την τήρηση των όρων κράτησης των λαθρομεταναστών, την ανθρωπιστική τους διαβίωση και τις συνθήκες ασφαλείας, θα ακολουθηθούν κατά γράμμα»
    Ο φόβος ...
    «Δεν θέλω να πιστέψω ότι το ρευστό πολιτικό σκηνικό, που υπάρχει σήμερα στη χώρα, μπορεί να αποτελέσει την αιτία ώστε ο μόνος δήμος της χώρας που ζήτησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, να μείνει έξω από αυτό»

Του Λεωνίδα Λιάμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας