Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

EKTAKTO - Κλείνει εσπευσμένα η Βουλή (βλέπε παραγραφές)

Στις 18:00 το απόγευμα αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά εσπευσμένα σε λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής.
Ως εκ τούτου αναβάλλονται οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής.


Σε μία με δύο εβδομάδες αναμένεται η έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είχε πει πως η κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό δικαίωμα να κλείσει τη βουλή παρά μόνο για εκλογές

Έκανε λόγο για κίνηση με πολιτική σκοπιμότητα προκειμένου να μη συζητηθούν στη βουλή αιτήσεις για άρση ασυλίας υπουργών και βουλευτών της ΝΔ.

«Εμείς θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές», σημείωσε, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση ερήμην των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και υπογράμμισε πως εκκρεμεί η συζήτηση σημαντικών νομοσχεδίων, όπως αυτό για τον αιγιαλό, υπάρχει το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά υπάρχουν και κρίσιμες υποθέσεις για τις οποίες πρέπει να διατυπώσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για άρσεις ασυλιών.

Η κυβέρνηση με τη λειτουργία των θερινών τμημάτων θέλει να περιορίσει ενδεχόμενες διαρροές σε ψηφοφορίες για κρίσιμα νομοσχέδια καθώς είναι πιο εύκολος ο έλεγχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στα θερινά τμήματα απ΄ ότι στην ολομέλεια.


ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ:
Στις 8 Μαίου 2009 και µόλις έναν µήνα πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στο Μέγαρο Μαξίµου και από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ελήφθη η απόφαση να κλείσει αιφνιδιαστικά η Βουλή, μετά την πληροφορία ότι το ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των δοµηµένων οµολόγων.
Ο κ. Καραµανλής συζήτησε µε τον διευθυντή του γραφείου του Γιάννη Αγγέλου και τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και αποφάσισε να «κλείσει τη Βουλή». Οι αντιρρήσεις του κ. Σιούφα, ο οποίος είχε δηµοσιοποιήσει το πρόγραµµα των κοινοβουλευτικών εργασιών της επόµενης εβδοµάδας, ξεπεράστηκαν. Προεδρικό διάταγµα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και θυροκολλήθηκε τη νύχτα εκείνης της Παρασκευής «επέβαλλε» τη λήξη των εργασιών της Β’ τακτικής συνόδου της ΙΒ’ περιόδου της Βουλής και εξασφάλισε την παραγραφή των ποινικών ευθυνών για όσες αποφάσεις ελήφθησαν την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Καραµανλή – µεταξύ 2004 και 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας