Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Επετειακή εκδήλωση

« Ζείδωρη πηγή εθνικής αυτογνωσίας η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών μέσα στο επετειακό κλίμα των ημερών, η οποία μας μετέφερε στα απελευθερωτικά γεγονότα της εθνικής εποποιίας του 1912».
(Επετειακή εκδήλωση, γιατί το απόγευμα του Σαββάτου της 13ης Οκτωβρίου του 1912 ο Καούδης και Δελγιαννάκης με τα ανταρτικά εθελοντικά σώματα των Κρητών μπήκαν ως απελευθερωτές στην πόλη των Γρεβενών).


    Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, στις 8:30 μμ. στο κατάμεστο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης έλαβε χώρα η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σαχινίδη «Οι Μάχες της Ελασσόνας και του Σαρανταπόρου και η σημασία τους για την έκβαση των βαλκανικών πολέμων».
    Το βιβλίο παρουσίασαν ο αντιστράτηγος εα. Δημήτρης Αλευρομάγει- ρος, ο οποίος αναφέρθηκε στη διάταξη των Ελληνικών και των Τουρκικών στρατευμάτων στην Ελασσόνα και το Σαραντάπορο και περιέγραψε την εξέλιξη των μαχών. Επισήμανε την γεωστρατηγική θέση της Μακεδονίας και αποτίμησε την αξία αυτών των επώνυμων νικών για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και για την έκβαση των βαλκανικών πολέμων.
     Ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας Κωνσταντίνος Κονταξής αναφέρθηκε στην ιστορικότητα των περίλαμπρων νικών στην Ελασσόνα και το Σαραντάπορο και έκανε μια εμβριθέστατη  αποτίμηση της συγκίνησης που φόρτισε, συναισθηματικά, τη λαϊκή μας πολιτιστική δημιουργία μέσα από την ποίηση, το μοιρολόι και το δημοτικό τραγούδι.
    Ο ποιητής και καθηγητής της Ελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μότσιος επικέντρωσε την ομιλία του στην προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα.
    Πεζά αποσπάσματα και δημώδη ποιητικά απανθίσματα από το βιβλίο ανέγνωσαν και απήγγειλαν οι κυρίες Βάσω Ευταξία και ¨Άρτεμις Καραθάνου, κάτω από την γλαφυρή υπόκρουση του κλαρίνου από τον δεξιοτέχνη Κώστα Τσιοτίκα. 
    Ο επίλογος  ξεπέρασε κάθε προσδοκία συναισθηματικής προσέγγισης στις μέρες και στους αγώνες της Μακεδονικής απελευθέρωσης, με την απροσδόκητη συμμετοχή του μουσικού Νίκου Ματθαίου με το λαούτο και της Δέσποινας Ματθαίου με το βιολί και την όμορφη ερμηνεία τεσσάρων τραγουδιών από την Δυτικομακεδονική μας παράδοση.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους,  ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών κύριος Σημανδράκος Ευάγγελος, ο αντιδήμαρχος Γρεβενών κύριος Φαρμάκης Γρηγόριος και ο πρώην Δήμαρχος Γρεβενών κύριος Δημήτριος Σιόβας
    Στη σεμνή θέση των τελευταίων καθισμάτων διακρίναμε την παρουσία της Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης κυρίας Παναγιώτας Τσιώτα, η οποία βρίσκεται πάντα κοντά στις προσπάθειες της Βιβλιοθήκης για την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της.
    Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν τα συγχαρητήρια στον συγγραφέα και τη Βιβλιοθήκη από τον γηραιότερο και θερμότερο υποστηρικτή και φίλο της, κύριο Γεώργιο Παπαϊωάννου.
    Την επιμέλεια και την οργάνωση, όπως και την παρουσίαση των ομιλητών έκανε ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης Ζαγκανίκας Σίμος.
    Στην προετοιμασία και στην αποτύπωση της εκδήλωσης συνέβαλαν οι Κοπάνου Γεωργία, Κωτούλα Ιωάννα και ο Χασπερίδης Σταύρος.
    Το ακροατήριο για τρεις και πλέον ώρες παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσήλωση την  παρουσίαση του βιβλίου και εξέφρασε την ευχαρίστηση του για αυτό το ταξίδι στην μνήμη των γεγονότων, που οδήγησαν στην απελευθέρωση του Τόπου μας.
Μια μνήμη που μας οδήγησε, στην άνυδρη από αρετές εποχή μας, να γευτούμε από το ζείδωρο νάμα των εθνικών μας αγώνων και της εθνικής μας αυτογνωσίας!...
                                                               Ζαγκανίκας Σίμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας