Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

«Η συμβολή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στην προστασία διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

O Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου διοργάνωσε με επιτυχία, την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου Κόνιτσας, ημερίδα με θέμα «Η συμβολή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στην προστασία διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το έργο και οι δράσεις που υλοποιούνται από το Φορέα Διαχείρισης στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Διατήρηση και Προστασία της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ 2007-2013. Στόχος της ημερίδας αποτέλεσε, όπως τονίστηκε και από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Δρ. Γεώργιο Μαλλίνη, να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία της Κόνιτσας, πώς το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου μπορεί να αποτελέσει μοχλό προστασίας, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής. 
Επίσης, στην ημερίδα παρουσιάστηκε από την κα. Κατσακιώρη Μαρία, Υπεύθυνη Τομέα Ενημέρωσης – Εκπαίδευσης και Ερμηνείας Περιβάλλοντος του ΕΚΒΥ, η μουσειολογική έκθεση καθώς και τα σύγχρονα στατικά και δυναμικά εκθέματα που θα περιέχει το Κέντρο Πληροφόρησης Κλειδωνιάς, το οποίο άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του αποτελώντας έναν νέο πυρήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, όπως επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Α. Παπασπύρου. Επιπλέον παρουσιάστηκαν από τον κ. Στράτο Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, Υπεύθυνο για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου, οι δράσεις για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου και η σημαντική συμβολή των προστατευόμενων περιοχών σε αυτές.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της κας Καλογιάννη Ειρήνης, Τμηματάρχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και της αρχαιολόγου κας Ζωγάκη Αθηνάς, για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής της Κόνιτσας, η ανάδειξη των οποίων μπορεί να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος, ξεχωριστή αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση του  Δρ. Κων/νου Γαβριλάκη, Λέκτορα του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τις ωφέλειες της συνεργασίας Εθνικού Πάρκου και σχολείου, παρουσιάζοντας το παράδειγμα συνεργασίας του Εθνικού Πάρκου Hohe Tauern και του Γυμνασίου Winklern σε μια μακροχρόνια σύμπραξη στις Αυστριακές Άλπεις.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων και με ερωτήσεις προς τους εισηγητές που προκάλεσαν έναν χρήσιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά το Δήμο Κόνιτσας για τη βοήθεια στην υλοποίηση της εκδήλωσης καθώς και όσους συμμετείχαν στην ημερίδα και δεσμεύεται να προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη για την αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Πάρκου βόρειας Πίνδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας