Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

«Το 1ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης αναζητώντας τη «φαρδιά πατημασιά» του Γεωργίου Μπούσιου…»

Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, στις 11:00 το πρωί, οι μαθητές της 1ης Τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης με τη συνοδεία των καθηγητριών τους, Εγρέ Αναστασία και Μούρτζιου Αναστασία, επισκέφθηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών να γνωρίσουν τη Βιβλιοθήκη, και να συμπληρώσουν τις γνώσεις για τον μεγάλο πολιτικό, που γεννήθηκε στη πόλη μας, τον Γεώργιο Μπούσιο.

    Στη Βιβλιοθήκη, τους υποδέχτηκε ο προϊστάμενος της, ο οποίος τους εξιστόρησε την ίδρυση της Βιβλιοθήκης και τις δράσεις της. Και τους ανάπτυξε τη ζωή και τη δράση του Γρεβενιώτη αγωνιστή και πολιτικού, Γεωργίου Μπούσιου, στα δύσκολα χρόνια των απελευθερωτικών αγώνων, από τον Οθωμανικό ζυγό. Τους διωγμούς και στις φυλακίσεις του στα Μπιτόλια. Την εκλογή του στην Οθωμανική Βουλή, το 1908, από το σαντζάκι Σερβίων και την εκλογή του, από το 1915 μέχρι το1928, ως βουλευτής της Περιφέρειας Κοζάνης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το 1922 του ανατέθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση από το βασιλιά Κωνσταντίνο, αλλά δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και κατέθεσε την εντολή. Πέθανε το 1929, μέσα σε πάνδημο πένθος, στην Αθήνα. Το πέρασμα του άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη στην Ιστορία του Τόπου μας, αλλά και στην Ιστορία της Ελλάδας.! Ήταν «φαρδιά η πατσιά του» όπως συνηθίζεται να λέγεται από τον λαό μας!...
    Οι μαθητές έδειξαν ικανοποιημένοι για τις πρόσθετες γνώσεις που απέκτησαν από τη Βιβλιοθήκη. Γνώσεις που επιζητούσαν ώστε ολοκληρώσουν την εργασία τους για τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν και τις προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν  στα χρόνια της απελευθέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας.
                                                                   Σίμος Ζαγκανίκας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας