Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις επισκέψεις Γιούνκερ και Γκουρία


Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να εμφανίσει τις δηλώσεις και το επικοινωνιακό σόου με τις επισκέψεις του προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Γιούνκερ και του γραμματέα του ΟΟΣΑ Γκουρία, σαν δήθεν εγγυήσεις για τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ψήφισε το τρίτο μνημόνιο  και εφάρμοσε με ευλάβεια ότι βρισκόταν σε εκκρεμότητα από τα άλλα δυο, φαίνεται πως έχει τη στήριξη της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, της Τρόικας, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ. Εξυπηρετεί με αφοσίωση τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, προστατεύοντας έτσι τον πλούτο και την εξουσία της άρχουσα τάξης στην Ελλάδα σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.

Αυτό όμως που προσπαθεί να αποφεύγει η κυβέρνηση και δεν κρύβεται εύκολα, είναι ότι οι Γιούνκερ, Γκουρία και οι όμοιοί τους, μαζί με τις γενικολογίες είναι ξεκάθαροι για δυο πράγματα: το πρώτο είναι ότι θεωρούν πως τα μνημόνια, οι όροι, οι δεσμεύσεις, οι εφαρμοστικοί νόμοι και κυρίως όσα μέτρα υλοποιήθηκαν δεν θα ξηλωθούν. Αυτά αφορούν και τα προσυμφωνημένα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, που τελευταίος ο Γκουρία ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα. Το δεύτερο είναι ότι το καθεστώς επιτροπείας θα συνεχιστεί, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Οικονομκών Ε. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στο εξωτερικό φυσικά. Αυτά ζήτησε ο Γιούνκερ, πρόταση του οποίου ήταν το τρίτο μνημόνιο που απέρριψε ο ελληνικός λαός με το περήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την έκαναν ξεφτιλισμένο τρίτο μνημόνιο. Τα ίδια ζήτησε και ο Γκουρία, ο αρχιτέκτονας των ιδιωτικοποιήσεων και της κοινωνικής καταστροφής στη χώρα του το Μεξικό. Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και η κυβέρνηση, ενώ μιλάνε για συλλογικές συμβάσεις, επιμένουν ότι δε θα αλλάξει ο ορισμός του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση με βάση όσα ορίζει το Σύμφωνο για το Ευρώ+ («plus»), δε θα καταργηθεί ο ρατσιστικός για τη νεολαία υποκατώτατος μισθός και δεν λένε κουβέντα για κατάργηση του αντιαπεργιακού νόμου.

Η ΝΔ και η αντιπολίτευση του «Μένουμε Ευρώπη» (Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ/Ποτάμι, Λεβέντης) συμφωνούν σε όλα αυτά και δημαγωγούν, ενώ το μόνο που προτείνουν είναι να προστατευθεί το κεφάλαιο, οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με μέτρα όπως νέες φοροαπαλλαγές, απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές. Ένα «κράτος πρόνοιας για πλούσιους» ουσιαστικά τάζει ο Μητσοτάκης, με το κόστος να μεταφέρεται στην κοινωνία, αφού δεν αμφισβητείται το χρέος και τα μνημόνια. Οι φασίστες της ΧΑ και των άλλων ομάδων, με δεδομένης της προσήλωσής τους στα κέρδη του κεφαλαίου και την περιφρόνηση για τα δικαιώματα και την ελευθερία του λαού, στηρίζουν αυτές τις επιλογές κυβέρνησης και ΝΔ, ενώ επιχειρούν να στρέψουν την οργή όχι ενάντια σε ΕΕ, τρόικα και κεφάλαιο, αλλά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Έξοδος από τη μνημονιακή κόλαση που βιώνει καθημερινά ο λαός και ο κόσμος της δουλειάς δεν μπορεί να υπάρξει όσο η χώρα είναι δεσμευμένη να πληρώνει το ληστρικό χρέος, κάτι που οδηγεί στα μνημόνια. «Έξοδος» σημαίνει απελευθέρωση και έξοδος από μνημόνια, χρέος, ευρώ και ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να πάρει πίσω τη ζωή του ο λαός. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει τη μάχη για ένα μαζικό λαϊκό εργατικό κίνημα ανατροπής σε αυτό το δρόμο. Τα θετικά μηνύματα των πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων από τις μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος μας δίνουν αισιοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφήστε το σχόλιό σας